Angst opløses med acceptANGST OPLØSES MED ACCEPT Intet kan forandres før vi accepterer det. Det er al forandrings paradoks og det giver mere mening, end det umiddelbart lyder som. Nar vi ikke kan accepterer, kæmper vi imod og idet vi kæmper imod øger vi spændingen. Vi får derefter en større eller mindre indre ‘krig’ kørende. En ‘krig’ hvor vi er i konflikt med os selv, eller en krig vi har kørende i modstanden mod noget, der sker omkring os.

Accept er svær. “NEJ” siger vi, om noget vi finder ulideligt, det hverken kan eller vil jeg accepterer!!!


Men at accepterer er ikke, hvad vi tror.

Accept er ikke 'at godkende noget, som vil ikke vil’.

Accept er 'ikke passivt at forholde sig med ligegyldighed'.

Accept er 'en aktiv indstilling i sindet'. En indstilling hvor vi bevidst vælger at undlade at kæmpe imod.


En tilstand hvor vi; ikke gør noget ikke afviser ikke prøver at lave om ikke fornægter ikke forsøger at kontrollere. En tilstand hvor vi i tedet giver slip.


Når vi accepteret noget, så stiller vi os i en iagttagende position og vi forholder os til det, der er lige nu. I det øjeblik vi ophører med at kæmpe imod, både imod det der opstår inde i os; i vores krop, følelser og tanker og imod det der sker rundt om os, lige i det øjeblik da skifter omstændighederne. Vores måde at være i dem skifter karakter.


Angst er psykisk og kropslig en tilstand, hvor denne metode har vist sig at være virkningsfuld til stabilt at skabe forandring hen imod, at angst ikke længere dominerer.


Hvordan det? Jo... Se for dig et billede af en rivende flod med voldsom strøm og vilde strømhvirvler. Se for dig, at du er ude i vandet og at flodens kræfter river i dig.


Nogenlunde sådan kan angst opleves, de kraftige kropslige reaktioner kan føles, som om de vil trække en ned.


I angst har vi følelsen af at kunne drukne i de kropslige reaktioner. Se nu for dig, hvordan du ligger ude i floden, se hvordan du forsøger at kæmpe dig ind mod land. Du svømmer som en gal. Det er overvældende og udmattende.


Forestil dig nu, at du i stedet accepterer flodens voldsomhed. Forestil dig, at du går ind i din opmærksomhed og at du nu i stedet for at kæmpe blot mærker, hvordan vandet og strømmen trækker i dig.


Mærk, at du nu kun bruger minimale kræfter på at kæmpe i mod.


Forestil dig, at du lader dig flyde med strømmen.


Se for dig, hvordan du som en korkprop føreres afsted med rivende hast og kastes rundt i vandhvivlerne.


Sådan er det at være i accept med angst. Man lader angsten rive i sig. Man lader sig føre igennem. Og på et tidspunkt stilner det af.


Angst kan ikke fortsætte med samme heftighed uendeligt. Landskabet åbner sig ud, flodlejet får plads, vandet breder sig ud, strømmens hastighed aftager, vandet flyder mere roligt, ganske langsomt og helt automatisk flyder du ind mod bredden.


Det er overstået. For denne gang.


Dette her virker. Det virker på angst. Det fjerner angst for angsten. Det dæmper de indre spændingstilstande.


Og efter noget tid, for nogle hurtigt for andre efter en længere proces, vil der ske det, at når energien rejser sig og sætter af, for at trække kroppen igennem angstens vridemaskine, der, lige der, vil denne teknik få angsten til at aftage, oftest inden den har fået tag nok i os til at overtage hele vores virkelighedsopfattelse.


Med tiden dukker angsten sjældnere op og efterhånden vil den ikke længer være det problem, der dominerer ens liv. Selv nye angstprovokerende situationer vil ikke igen kunne overvælde på samme måde.