Før Notesbog til drømme og terapiprocesAt huske sine drømme og hvorfor det kan give dyb mening.


Jeg anbefaler det altid, men det er en af de ting, som mange ikke får gjort, at anskaffe sig en notesbog til proces og drømme. At få aktiveret drømmeprocessen kan være den bedste understøttelse, man kan få i forhold til det arbejde, man gør med sine indre forhold.


Drømmene er et spejl, der viser, hvordan dit sind reagerer, på det du gør, på det du vælger og på det nye, som er på vej mod overfladen og ind i bevidstheden. Påbegynder man en dialog med drømmeprocessen, kan man opleve, at den direkte anviser den videre retning.


Man aktivere bedst at kunne huske sine drømme ved at have en bog og en blyant liggende ved sin seng. Man sætte vækning til lidt tidligere end vanligt. Man beslutter sig for at ville, for husker man normalt ikke sine drømme, så kræver det noget tålmodighed at aktiver kontakten med drømmelaget. Man skal blive i liggende position, ikke stå op og ikke sidde op, det først man gør, når man vågner, det er at tage bogen og skrive, hvad man husker. Ikke evaluere om det er dumt. Man skriver, hvad der er. Husker man kun noget med en bil, så skriver man “noget med en bil” eller hvad man nu husker fra drømmen og så datoen og så er det det.


Hvis man dagligt noterer den lille stump, man måske husker, så vil det efter en tid begynde at folde sig ud, man husker mere, drømmene bliver mere nuancerede, mere levende og mere meningsfulde. Dukker der ingenting op, kan det være, at man ikke rammer rem-søvnen og så må man forsøge at sætte alarmen til et tidligere tidspunkt.


Fører man drømmedagbog samtidig med, at man tager noter omkring ens meditationspraksis; den daglig meditation, hvis man har sådan en, og om den proces man har i de terapi / healings / vejledningsforløb, som man måske deltager i, så opøver man sin evne til at observere og sammenholde de mange lag og processer i psyken og i den ydre realitet. Sådan kan man træne sin vidnefunktion. ‘Vidnet’ er evnen til at observere. ‘Vidnet’ kan registrerer, både hvad der rører sig i det indre, hvad der anes under bevidsthedens grænseflade, omgivelserne og ‘en selv’ i interaktion med omgivelserne. Vidnefunktionen kan trænes til at bevidne al dette på samme tid og uden at man samtidig distancere sig fra at være nærværende og tilstede. Jeg omtaler oftest vidnet som opmærksomheden eller bevidstheden.


En notesbog til den indre proces er en konkret måde at begynde at træne det sjette chakra, Pienal Chakra og det tredie øje. Man øger sin vågenhed. samtidig understøtter det vores proces, det kan give en tryghed og skabe bund under os i voldsomme perioder, vi kan gennem drømmende får direkte kontakt med og indblik i, hvor vi faktisk befinder os i de dybere mere underbevidste lag.


Drømmeprocessen kan endda blive den kanal hvorigennem vores transformationsprocesser først viser sig og en kanal for spirende spirituel åbning. inden for flere buddhistiske skoler bruger man drømme kanalen til at vurdere kvaliteten af den meditative proces. Hvor reelle er de meditative erfaringer vi får, er det blot sindet der producerer fantasier eller får vi reelle spirituelle åbninger, gennembrud og erfaringer.


Vores drømmene vil ret præcist kunne spejle, hvor vi reelt befinder os i vores udvikling og de vil afsløre der, hvor vi illusorisk forestiller os, at vi er mere modne, udviklede og spirituelt åbne, end hvad der reelt er tilfældet, der hvor vi tror, at vi har mere tilgang til lys og bevidsthed, hvor vi reelt blot producerer fantasier. modsat vil drømmekanalen også vise os, der hvor vi tror os mindre og ringere end vi faktisk er, der hvor vi føler mindreværd og hvor vi projekterer vores egne kvaliteter, evner og indsigter over på idealiserede andre.


Drømmeprocessen er fantastiske at arbejde med.

-